Духът на екстаза

Емблематичната статуетка, символът на Rolls Royce датира не само от създаването на марката, а още от раждането на автомобилната индустрия през 1900г. Последните повече от 100 години изваяната женска фигура буди асоциации с думи като лукс, качество и надеждност. „Духът на екстаза“ е най-скъпата автомобилна емблема създавана някога. Като ценно бижу е прикрепена за всеки автомобил Rolls Royce посредством механизъм, който при удар я прибира в решетката автоматично или с дистанционно. В съвременния си вариант символът е снабден със система против кражба. И тъй като автомобилите на Чарлз Ролс и Хенри Ройс са предназначени само за изклчително богати хора, предоставя им се право на избор от какъв материал да бъде изработена фигурата. Откакто BMV купуват правата над емблемата, срещу „скромните“ 40 милиона долара, тя се предлага и в златен и кристален вариант.

Първият автомобил украсен с произведението на склуптура Чарлс Сайкс е „Сребърният дух” /Silver Ghost/ от 1906 г. От революционното возило са произведени 5000 броя, за да задоволят търсенето в зората на автомобилостроенето. Колата регистрира най-много изминати километри за своята ера.

Основаната преди 113 години компания решена да произвежда автомобили, като алтернатива на конете и файтоните, едва ли е предполагала, че век по-късно ще се превърне в една от най-известните, търсени производители на ултралуксозни коли.

Навярно изборът на ликът на древногръцката богиня на победата Нике за емблема, не само не е бил случаен, а може би е предначертал историята на Rolls Royce.

Със сигурност не можете да изплозвате Rolls Royce като кола под наем, но ако все пак желаете да се докоснете до „Духът на екстаза“, можете да наемете автомобил в пакет с шофьор.