Защо колата под наем е по-добрият избор за отпуска в България

 

Едва ли има работещ човек, който не очаква отпуската с нетърпение. Моментът в който ще си отдъхне от забързаното ежедневие и ще може да се отдаде на различни любими занимания. Както знаем, голяма част от българите живеят и работят в чужбина и използват поне една от отпуските си, за да се приберат в България, за да се срещнат с роднини и приятели, а и за да разпуснат в някой планински или морски курорт.

Ето, че заветният миг идва и сте готови за път. Повечето хора биха предпочели да пътуват до България по най-бързият, удобен и приятен начин – със самолет. Факт е, че в наши дни авиацията е съвсем достъпен транспорт и полетите до някои далечни дестинации, вече са толкова евтини, че изобщо не си заслужава да се пътува с автомобил от и до повечето държави в Европа.

След няколко часа комфортен полет, кацате на Терминал 1 или Терминал 2 на Летище София и от там просто се качвате на предварително резервираният от вас автомобил от сайта на Rent a Car Sofia. Като в зависимост от количеството багаж, който носите, сте задали какъв да бъде той - седан или комби. (Избери автомобил)

Но да кажем, че все пак държите да използвате личния си автомобил, за да се предвижите с него до България. Като тук по обясними причини, ще ограничим периметъра на пътуванията от Европа. В тази полезна статия, ще синтезираме какви са минусите, недостатъците и рисковете на това, да пътувате със собственият си автомобил от чужбина до и в България. Както и какви са преимуществата на употреба на рент а кар за целта.

На първо място ще изтъкнем това, че вместо да летите няколко часа, с шофирайки ще трябва да загубите между 1 и 2 дни от отпуската си, само за път и то в едната посока. Европа е голяма и ако живеете в по-близките държави като Австрия, Чехия, Унгария или Италия, то ще сте направо късметлии, защото ще ви чакат средно между 1 000 и 1 500км. Ако обаче пътувате от Испания, Португалия, Ирландия, Обединеното кралство, Северните държави или дори някои по-западни части на Франция и Германия, то ви чакат между 2 000 и 3 000 километра шофиране. А сега умножете по две, защото ще трябва и да се приберете след отпуската си. Това прави загубени между 2 и 4 дни от тези така дългоочаквана почивка, която в най-добрият случай е две седмици. Да не говорим за „релаксиращото удоволствие“ да шофирате между 2 000 и 6 000 километра.

Не забравяйте и съпътстващите дългите пътувания разходи – гориво, храна, магистрални такси, фериботни такси от някои дестинации или нужда от поне една нощувка при други по-далечни.

ОК, да приемем, че всички изброени до тук неудобства и недостатъци на пътуването с автомобил до България, от държавата в която живеете, не ви притесняват. Вие обичате да шофирате, не ви притеснява, че автомобилът ви може да се повреди по време на дългия път и напълно да провали ваканцията ви и въпреки това, твърдо сте решили да стигнете до България с личния си автомобил. Тук вече възникват следващите проблеми и неудобства, които със сигурност ще си спестите, ако си вземете Rent a Car.

Проблемът, че автомобилът с който се предвижвате е с чуждестранна регистрация е не по-малък от неудобството да се карат 6 000 километра. Спомнете си, че идвате в България, в която маниерите са малко по-различни от тези в Западна Европа и ако там чуждестранната регистрация може дори да доведе до снизходителност у шофьорите около вас, то тук постоянно ще бъдете подложени на клаксони и засичания. Но това не е никакъв проблем, на фона на това, че автомобилът с чуждестранна регистрация, винаги е мишена за автокрадците. Дори и да не задигнат целия ви автомобил, достатъчно ще е да изчезнат огледалата, катализатора, фаровете или някоя част от интериора, за която обикновено оставате и без страничен прозорец. Ще ви припомним също така, че застрахователите ще ви изплатят споменатия прозорец, но не покриват демонтирани части от автомобила, от които не е останала следа от счупване.

Има го и момента, че спирайки автомобила с чуждестранна регистрация пред блока, винаги ще се намери някой, който да си кажа „К’ъв е па тоя чужденец бе?!“ и от злоба или завист ще ви надраска вратите, ще счупи чистачка или ще среже поне една гума. Сега, след като ви описахме тези ситуации, те ви се сториха напълно възможни нали? Спомнихте си, колкото и да не ви се иска да си признаете, че те често се случват в България.

Ако изберете варианта с автомобил под наем, почти всички от тези проблеми, няма да са ваши проблеми. Автомобилите на Rent a Car Sofia са с българска регистрация и по този начин не засилват интереса на крадците. По автомобилите няма и големи рекламни надписи, от които да се разбира, че това е кола под наем. Освен това за ваше спокойствие, всички превозни средства на компанията са с пълно автокаско.

Е, вече сте в България. Ако сте родом от София и смятате да прекарате цялата си ваканция в столицата, то със сигурност няма да имате толкова остра нужда от автомобил. Но е много малко вероятно да стоите на едно място по време на цялата си почивка. Обикновено когато човек се прибира в родината си, му предстои не малко шофиране. Дори и да сте от София, все ще посетите роднини из България, ще отидете на почивка до някой курорт, ще се виждате с приятели и ще се забавлявате. Всичко това в рамките на две седмици, колкото обикновено продължава една по-дълга отпуска, звучи като нещо от порядъка на 2 000 до 4 000 километра. Ако сте избрали варианта, да пътувате до България с личният си автомобил – ОК, ще шофирате него. Ако сте се спрели на варианта с полет със самолет, то имате няколко възможности.

Тази, която ние ви препоръчваме е да използвате услугите на автомобил под наем от Rent a Car Sofia. Те ви позволяват с точност да изберете в дата и час на вземане и връщане, като така можете да използвате автомобила само когато ви е нужен той. Включително ще си спестите и две таксита, защото можете да вземете и оставите автомобила под наем директно от и на Летище София, без дори да плащате допълнителни такси за паркинг.

Разбира се имате избор, можете да се спрете и на варианта да пътуванията из България с междуградски автобуси или влакове. Тогава обаче рискувате да прекарате голяма част от почивката си в чакане по гари, бавно и не особено комфортно предвижване по пътищата из страната.

Комфорта на таксито – да звучи добре, но за кратки градски разстояния, макар че и там един курс от Летище София до срещуположният край на столицата ще ви струва, колкото таксата на автомобил под наем за 1 ден. Тя започва от 8€ (Калулирай ТУК) и зависи от класа автомобил, който сте избрали и от периода за който ще го използвате.