Лампичките по таблото – Кои не трябва да пренебрегваме?

Повечето шофьори са наясно с предупредителните лампички, които от време на време светват по таблото. Разнообразието на автомобили и модернизирането им води до някои проблеми, най-вече за водачите на коли под наем или тези, на които им се налага често да влизат от кола в кола.

Предлагаме ви кратко описание на основният набор от предупредителни знаци. Най-важно е да не пренебрегвате червените. Те сигнализират за сериозен проблем.

Нашите автомобили под наем са винаги с проверена течност за спрачкиУдивителен знак - Най-често сигнализира за активирана ръчна спирачка. Ако установите, че проблема не е това, то вероятно е изтичане на спирачна течност. Проверете незабавно!

Колите ни под наем са с изправни акумулаториАкумулатор - повреда в електрическата система на автомобила. Ако слабо просветва, алтернатора не зарежда достатъчно. Ако свети силно алтернатора презарежда. Слезте от автомобила и проверете ремъка. Ако не е скъсан, бавно можете да се придвижите до най-близкия автосервиз. Ако е скъсан не палете колата отново, повикайте пътна помощ.

В рент а кар компанията редовно сменяме маслото в колитеМасльонка - Светеща в жълто или примигваща означава, че нивото на маслото е близо до минимума. Светеща в червено или постоянно е загуба на налягане. Незабавно спрете и проверете нивото на маслото. Ако е ниско долейте. Ако не е посетете сервиз. Точното ниво на маслото се вижда на поизстинал двигател / 15 мин. след спиране/.

В колите под наем винаги проверяваме антифриза Температура на охладителната течност - Ако символът свети в червено, температурата на двигателя е твърде висока за да продължите пътуването. Трябва да спрете за да се охлади. Освен прегряване, възможни са още ред причини - теч на охладителна течност, термостат, датчик за перката на радиатора, реле за перката, моторчето на перката, капачката на радиатора (казанчето), в най-добрия случай - бушонче. Ако свети в синьо символът показва, че температурата на охлаждащата течност е твърде ниска. Ако индикатора мига в червено, след това в синьо, то има електрическа неизправност в охладителната система.

Всички автомобили под наем са с изправни въздушни възглавнициПроблем с въздушните възглавници или предпазните колани.

Как да почистваме волана в коли под наемВолан - Проблем със сервоусилвателя на волана. Ниско ниво на хидравлична течност или електрически проблем при електроусилвателите.

Поверка на ръчна спирачка при коли под наемАктивирана ръчна спирачка!

Оптимална температура на маслото при шофиране на рент а кар Скоростите работят на по-висока от оптималната температура или маслото в тях е намаляло или прегряло.

Винаги шофирайте с обезопасителен коланОбезопасителен колан. Вероятно не сте го закопчали.

Автомобил под наем с 4 вратиОтворена врата или багажник.

Всичките ни коли под наем имат антиблокираща спирачна системаABS-символ: Налице е проблем в антиблокиращата спирачна система

Нашите коли под наем редовно се проверяват за налягането в гумитеTPMS: Системата за следене налягането в гумите.

Автомобилите ни под наем са с изправни спирачкиАктивирана ръчна спирачка или намаляла спирачна течност. Възможно е да известява и за изхабени накладки.

ESP система в автомобилите под наемESP/система за контрол на сцеплението: Присветва, когато автомобилът загуби сцепление за момент. Свети постоянно, когато системата е изключена.

Не оставайте без течност за чистачкиНедостатъчно количество на течността за чистачки. Долейте в резервоара.

Габарити на автомобилаВключени габарити.

Не използвайте дълги светлини при шофиране в градаВключени дълги светлини.

Кога се включват халогените в колите под наемВключени халогенни светлини отпред.

Карайте внимателно в мъглаВключен стоп за мъгла отзад.

При престрояване винаги пускайте мигачитеВключени мигачи или аварийни светлини.

Какво гориво сипвамеГоривото в резервоара намалява.

Внимателно шофирайте през зиматаНиска температура /под 3 градуса/ възможност за поледица.

Как се стартира дизелов автомобилПодгревна свещ (само при дизели). Знакът показва, че подгрява свещите, ако свети при работещ двигател има проблем с подгрева.

Филтър за твърди частици - помага за намаляване на вредните газовеDPF (само при дизели). Предупреждава, че филтърът за твърди частици на изпускателната система е задръстен или процесът на регенерация не стартира и трябва да се ремонтира.

Взимайки кола под наем от нашата рент а кар компания, вие ще преминете кратък инструктаж за опасните светлинни индикатори. При възникнал проблем на пътя, не се колебайте да се свържете с нас за съдействие.