Система против заспиване зад волана

Високия клас нови автомобили вече са снабдени със система, която не позволява на шофьорите да заспят зад волана по време на път. Системата изследва поведението на водача и му съставя индивидуален профил. Тя следи за фактори като част от денонощието, продължителност на пътуването и решава дали шофьорът е уморен и трябва да спре. Отчита също ъгъла на волана предпочитан от шофьора, скоростта, ускорението, употребата на педалите и бутоните по таблото. В случай, че се появят отклонения от стандартните стойности на тези параметри, системата издава предупредителен сигнал и се появява мигащ символ на таблото, с което информира шофьора, че е време да спре и да си почине, за да не заспи зад волана.

Какво да правим, за да не заспим при шофиранеАко вашият автомобил не притежава подобна система, можете да се сдобиете с алармена „анти-сън“ джаджа. Тя се монтира зад ухото на водача и следи неговите движения. В случай, че главата клюмне леко напред или на страни, алармата се активира и надава вой. Намира се лесно по магазините за автоаксесоари.

Най-сигурно е обаче да спазвате някои правила, без значение дали сте със собствения си автомобил или използвате кола под наем. Наспете се добре преди пътуване и го осъществете през светлата част от деня по възможност. Не пренебрегвайте първите признаци на умора. Зачестят ли прозявките, натежат ли клепачите, усетите ли често мигане, шум в ушите или тежест в ръцете вземете незабавни мерки. Най-добър резултат дава спиране за кратка почивка на свеж въздух. Ако не е възможна, опитайте някои от следните трикове. Изпийте някаква ободряваща напитка - кафе или енергийна, но имайте предвид, че резултата е краткотраен и е подходящ за последната част от пътуването. Ако до вас има пътник дори и спящ - събудете го и започнете разговор. Тов е един от най-сигурните начини да се предпазите от заспиване. Ако сте сами пуснете си любима динамична музика силно, тиха мелодична балада би имала обратния ефект. Капацитета на който и да е от триковете се изчерпва най-много за час. Така че, ако имате по дълъг път, след като умората ви е настигнала просто отбийте на следващата бензиностанция и дремнете 20-30 мин.

От Европейската организация за изследване на съня (ESRS) въз основа на проведено изследване проведено през 2013 год., твърдят че преумората е най-честата причина за инциденти на пътя. Много повече катастрофи са станали по вина на преуморени шофьори, отколкото на такива употребили алкохол.

Rent a car Sofia ви пожелава приятно и безаварийно пътуване!