Определя ли цената качеството на гумите?

Гумите на колата са най-важната връзка между пътната настилка и автомобила. Те определят до голяма степен поведението му на пътя и времето за реакция на шофьора.

Щом се стопят снеговете и температурата на въздуха се повиши, огромна част от водачите нямат търпение да заменят зимните меки гуми, придаващи мудно поведение и неустойчивост при шофиране в завои, с летните пъргави колела. Изкушени от разнообразието и ценовата гама, понякога шофьорите правят неподходящ избор.

В следващите редове ви предлагаме резултатите от тест направен с Audi TT обут с гуми 245/40 R18 от девет различни марки. Спиране, управляемост и шум при преминаване както при суха, така и при мокра настилка са критериите, по които ще бъдат оценявани.

Спирачния път безспорно е на челно място в класацията за сигурност. При суха и при мокра настилка обаче дължината му има разлика, с която шофьорите трябва да се съобразят при влошени метеорологични условия.

На графиката можете да видите спирачният път в метри, при спиране от 100 км/ч . Най-добре се представят холандските Vredestein Ultrac Vorti, със съвсем близки резултати са и останалите 6 модела. С по-голяма разлика и по-дълъг спирачен път при мокра настилка са Continental, а в дъното се нареждат спортните гуми на Firestone с над 10 метра по-дълъг спирачен път.

Кой гуми за автомобили са с по-добър спирачен път на суха и мокра настилка. Тест за спирачен път на гумите.

Удоволствието от шофирането можем усетим само с максимално високо ниво на управляемост. Качествата на гумите лесно се забелязват при бързи обиколки на суха и мокра писта.

Как се представят гумите на колите при суха и мокра настилка. Тест за поведение на гумите

С гумите на Michelin тестовите пилоти развиват най-висока средна скорост от 100,8 км/ч при суха и 85,7 км/ч при мокра настилка. С най-ниска средна скорост от 97,1 км/ч при суха и 76,7 км/ч при мокра настилка са Firestone.

Шумовите емисии които оставят след себе си, със сигурност не са на челни позииции при избора на гуми от любителите на спортното каране, но пък са от значение за останалата част от населението. При скорост от 80 км/ч най-тихи са Hankook Ventus S1 evo2 и Vredestein Ultrac Vorti със 71,6 децибела. Най-шумни са Firestone с 75,1 децибела.

Цените на тестваните гуми са доста близки. Варират от 230 до 260 лв. за гума. Въпреки сходните си цени, обаче два модела не показват сходни резултати от проведения тест. Тук е момента, в който трябва да решите на кой производител да заложите.