Собствена кола или автомобил под наем?

 

Живеете в София и сте решили, че нямате нужда от личен автомобил и през седмицата ходите на работа пеш, с таксита или с градски транспорт. През уикендите излизате с приятели и се забавлявате в града или когато излизате извън него сте пътник в автомобила на някой от приятелите си. Перфектен сценарий за живота на човек без половинка. 

В един прекрасен момент обаче статусът ви се променя и в живота ви се появява въпросната. Иска да прекарвате свободното си време заедно и след дългата работна седмица, времето за почивка е отредено на разходки из Българя, някой релаксиращ СПА хотел или просто посещение на роднини в провинцията. Като за тази цел вече не са подходящи автомобилите на приятели, в които до този момент сте се возили, без да шофирате.

Вариант е да използвате автобус или влак за междуселищни превози...помислете си пак, сигурни ли сте, че бихте си го причинили? Изоставащи разписания, чакане по гари, всякакви непознати около вас, неприятни миризми...изключено, със сигурност това не е за вас! А и половинката едва ли ще се зарядва на такова предложение. Несъмнено най-добрият вариант в този случай е автомобилът. Собственият автомобил обаче е равен на огромни разходи, които едва ли си заслужава да вадите от джоба си, при положение, че ще го използвате 2-3 пъти месечно. 

Първият огромен разход е покупката, която освен в случаите, в които купувате нов автомобил, крие и големи рискове. Рискове, дали ще вземете здрав автомобил или такъв, с който ще имате само и единствено проблеми, а може и да ви остави на средата на пътя.

Следващият разход са ремонтите , които със сигурност се появяват, а колкото по-стар е автомобилът, толкова по-често се чупи той. Ооо и това не е всичко. Дори автомобилът да не се повреди нито веднъж в годината, вие имате задължителни разходи като данък , който средно е от 100лв до 300 лева, застраховка  гражданска отговорност, която е средно от 200лв до 300лв и винетка 97лв.  

Хубаво е да си направите и застраховка Каско , защото по последни данни на Евростат, в България се крадат годишно по 3200 автомобила. Отделно както знаем, често пада и градушка, а и никога не сте застраховани, че някой начинаещ шофьор няма да ви забърше на паркинга или пък съсед, няма да ви прекара ключ от мигача до стопа, само защото сте спряли на място пред блока, което смята, че е негово.

А сега, какъв ще бъде разходът ви, ако използвате автомобил под наем. В общи линии, единственият разход е заплащането на наемната му такса. А в Rent a Car Sofia тя започва от едва 8€ на ден. (Калкулирай ТУК) Автомобилите се дават в изрядно техническо състояние, а ако се повредят, ремонтът не е ваш проблем – просто идват ви дават друг, който ще замени повреденият. Автомобилите се дават с платени всички видове застраховки, включително и Каско, с годишна винетка и с пълен резервоар. 

Като се замислите, само задължителните годишни разгоди за личен автомобил, които са около 1000 лева, ще са ви достатъчни за над 2 месеца употреба на автомобил под наем. Със сигурност, ако имате нужда да използвате по-рядко автомобил и то основно за извънградски пътувания, то вариантът с избор на превозно средство от Rent a Car Sofia е по-подходящ за целите ви, от този да си купите свой собствен, с всичките съпътстващи го ангажименти, рискове и разходи.